Kulttuuritäti tarkisti kesänäyttelyitä

Muiden kulttuuritätien tapaan Auntie P katsoo mahdollisimman monta kesä-Suomen taidenäyttelyä. Autottomalta nämä elämykset jäävät helposti saavuttamatta, mutta vuokrattu auto ja henkilökohtainen kartanlukija pelastivat tänäkin kesänä. Ilman navigaattoria tosin olisimme olleet pulassa, niin niukkoja ovat kulttuurikohteiden viitoitukset maanteillä.

Poikkesimme nyt ensimmäistä kertaa myös Orivedellä, Purnussa, joka on kaikkien kesänäyttelyiden äiti. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen (1917-1996) järjesti kesäateljeensa ympärille kuuden taitelijatoverinsa kanssa ensimmäisen näyttelyn jo vuonna 1967.

Aimo Tukiaisen veistos Liikevoitto (1954) Purnun puistossa

Taidetta esitellään useissa rakennuksissa, niiden välissä ja rantapuistossa, missä nyt käyskenteli muutama Miina Äkkijyrkän lehmä. Ihmisiä näkyi vain muutama, mutta näyttelysihteeri Laura Lehtinen – joka myös hoiti lipunmyyntiä ja kahvilaa – kertoi, että vilkkaana päivänä vieraita saattaa tupsahtaa jopa parisataa. Häneltä kuulimme lisää Purnusta, ja lopuksi päivittelimme taiteen opetuksen paniikinomaista supistamista eri oppilaitoksissa.

Näyttelysihteeri, kuvataiteilija Laura Lehtinen hallitsee Purnun järjestelyt, opastukset ja asiakaspalvelutehtävät.

Purnun tämän vuoden teemana on ”Mistä tulet?”, mutta en oikein hahmottanut töitä yhdistävää juuritematiikkaa. Henkilöteoksia oli runsaasti, ja pidin ehkä eniten Kerttu Horilan keramiikkaveistoksista ja Kaija Kontulaisen teoksista.

Brigitte, Hans. Kerttu Horilan keramiikkaveistokset keskustelevat keskenään. Purnu 2014

Kaija Kontulaisen puunaisia: takana Halkinainen ja Umpinainen, edessä Avonainen. Purnu 2014

Purnusta suuntasimme Mänttään, missä on yövyttävä, mikäli aikoo jaksaa koluta kaikki neljä taidekohdetta kunnolla. Paikkakunnan ilmapiiriä voisi luonnehtia hämäläiseksi: ei tehrä mistään mitään numeroo. Kulttuurikohteita ei juuri mainosteta, eikä niihin voi eksyä sattumalta kuten ei ruokapaikkoihinkaan. Hotelleista olemme testanneet hotelli Alexanderin ja komean Mäntän Klubin. Pienestä kotikutoisuudesta huolimatta palvelut sujuvat kummassakin asiallisesti, aamiainen on riittoisa ja vuoteet tasokkaat.

Mäntän Klubi tarjoaa yöpyjälle komeat puitteet.

Kulttuuritädit ja -sedät eivät elä pelkästä hengestä. Mäntässä saa ruokaakin, kunhan ei yritä syödä liian myöhään illalla. Klubin ravintolan päivällistä voin suositella, mutta se on syötävä arkena ennen kello 20. Museoissa on kahvilat, Gösta-museossa ruokaravintola. Keskustassa Golden Pearl tarjoaa kelpo kiinalaisannokset, jotka voi ottaa myös mukaan. Torin laidalla on toki kebab-piste sekä grillikioski, josta saa syötävää aamutunneille saakka.

Kirkkopuisto tarjosi varjoisan penkin helteen uuvuttamille matkailijoille. Samalla pääsimme ihailemaan Mäntän kirkkoa koristavaa Kaarina Kaikkosen teosta “Totuuden henki”, joka koostuu mänttäläisten käytetyistä paidoista. Teos liittyy Mäntän kuvataideviikkoihin, jonka päänäyttely on Pekilossa. Lisäksi teoksia on sijoitettu Serlachiuksen kartanon Taavetinsaareen.

Kaarina Kaikkosen “Totuuden henki” koostuu mänttäläisten paidoista, joiden sisällä on sykkinyt sydän. Mäntän kuvataideviikot 2014

Pekilon edessä seisoo pieni kyltti “Kuvataideviikot”. Hyvä niin, sillä takavuosina ulkopuolelta oli mahdotonta arvata, että rakennuksessa on merkittävä taidenäyttely. Siitä ja uudesta Gösta-museosta kirjoitan lähipäivinä lisää.

Hieno uudistus taiteen ystäville on bussi, joka kuljettaa kahdella eurolla väkeä taidekohteesta toiseen. Aikataulu on rakennettu siten, että bussi käy Vilppulan asemalla junien pysähtymisaikaan. Mäntän kohteisiin pääsee siis myös julkisilla kulkuneuvoilla.

Mäntän Klubin puistossa kulkijaa ilahduttavat lukuisat taideteokset. Kuvassa E. Jokisen hellekesään sopiva Kasvihuoneilmiö (2014)

Missä kävin: Taidekeskus Purnu , Orivesi. “Mistä tulet?” Avoinna päivittäin 15.6.–10.8.2014
XIX Mäntän kuvataideviikot (Pekilo) “Hetkinen”. Avoinna 15.6.-31.8.2014

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Kulttuuritäti tarkisti kesänäyttelyitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s