Hevosia ja ihmisiä Peltolan tapaan

Sirkku Peltolan näytelmät ovat riipaisevia. Niissä on ilkeitä, epäkäytännöllisiä ja syrjäytyviä ihmisiä, joita yhteiskunta tylyttää julmasti. Siitä huolimatta katsoja nauraa pitkin esitystä ja poistuu hyvillä mielin teatterista. Tämä osoittaa kirjailijan poikkeuksellista lahjakkuutta iskeä ihmisenä olemisen ytimeen, eikä siksi ole ihme, että hänen näytelmiään esitetään ympäri maailmaa.

Suomen hevonen (2004) on tänä talvena käännetty taas uudelle kielelle, kun kirjallisuuden monitoimimies Antti Heikkinen on savontanut näytelmän ja ”lokalisoinut” sitä nilsiäläisiltä kuulostavilta paikan- ja ihmisennimillä. Heikkinen myös esittää – herkullisesti – mummoa Nilsiän Harrastajateatterin kymmenessä esityksessä. Itse tarinaa ei ole tarvinnut päivittää piiruakaan, se tuntuu jopa ajankohtaisemmalta kuin 11 vuotta sitten, ja absurdit käänteet hevoslihapullineen ja Riian-tuliaisineen naurattavat yhä.

Juliste kutsuu katsojia Nilsiän Harrastajateatteriin. (Julisteen tekijätietoja ei löytynyt)

Nykyisin Kuopioon kuuluva Nilsiä on vanhaa maaseutualuetta, joten hevosten häviäminen, EU:n lomakeviidakko ja CAP eli unionin yhteinen maatalouspolitiikka lienevät paikallisyleisölle tuskallisen tuttuja vähintään sukulaisten kautta. Ihmissuhteet ovat kuitenkin vaikeita kaikkialla, ja koulukiusaaminen tai vanhempien mielenterveysongelmat ahdistavat yhtä lailla teinejä maalla kuin kaupungissa.

Kun Suomen hevonen esitettiin tuoreeltaan KOM-teatterissa vuonna 2004, Tiina Lymi ruumiillisti täydellisesti 14-vuotiaan Jaanan sisäisen haavoittuvuuden ja ulkoisen näennäisitsevarmuuden. Nilsiän Laura Tuohimaa oli roolissa hivenen ylipirteä. Hänen nuorempaa kaveriaan Kirsikaijaa esittävä Iida Pirskanen tavoitti oivallisesti sen, millaista on olla 12-vuotiaana perheensä ainoa aikuinen, joka kantaa huolta psykoottisesta äidistään, ymmärtää EU-tukihakemuksia ja vähättelee kiusaajiensa tekoja.

Sekä KOM-teatterissa että Nilsiässä vanhaa äiteetä esitti mies, molemmat uskottavasti. Hannu-Pekka Björkmanin hahmo oli pohjalainen sitkeä tummu. Antti Heikkisen mummo on leukava savolaisakka, jolla on kielen päällä kärkevä kommentti asiasta kuin asiasta.

Loppukiitosten aika. Niiamassa mummoa esittänyt Antti Heikkinen.

Nilsiän harrastajateatteri on toiminut vireästi vuosikymmeniä, ja viime vuodet ohjaukset ovat pääosin olleet rehtori Heikki Kuikkaniemen käsialaa. Hän aikoo tiettävästi nyt jättää ohjaustoimet muille, mutta toivottavasti hän siirtää osaamistaan seuraajille jonkin sortin konsulttina.

Peltola on kirjoittanut Suomen hevoselle jatkoa. Tammikuussa 2015 sai ensi-iltansa Kotalan perheen tarun neljäs osa, Hevosten keinu, Tampereen Työväen Teatterissa. Rooleissa ovat yhä samat näyttelijät kuin 2004 Suomen hevosessa. Itse olen nähnyt heidät vain kakkososassa Yksiöön en äitee ota, mutta sen perusteella haluaisin kyllä nähdä myös uusimman esityksen. Ehkäpä Teatterikesässä?

Manttu (Manttalitalo) on yksi Nilsiän keskustan harvoista purkuvimmalta säästyneistä puurakennuksista. Nykyisin siellä järjestetään tansseja, tapahtumia ja teatteriesityksiä.

Toistaiseksi tuorein näkemäni Peltolan teksti on Turun kaupunginteatterin Ihmisellinen mies, jonka pääosan esittäjä oli viime hetkellä vaihtunut sairastumisen vuoksi. Lasse Karkjärvi oli koskettava epäkäytännöllisenä mutta ystävällisenä Raine Kukkiana, jota muut käyttävät hyväkseen parhaansa mukaan. Silti sekin näytelmä oli hauska. Miten Peltola sen oikein tekee?


Missä kävin:
Nilsiän Harrastajateatteri, 27.2.2015, Suomen hevonen. Ohjaus Heikki Kuikkaniemi. Rooleissa: Vanha äitee – Antti Heikkinen, Aili – Hanna Liira, Lassi – Pekka Räsänen, Mervi – Hanna Pirskanen, Kai – Tuomo Rissanen, Jaana – Laura Tuohimaa, Kirsikaija – Iida Pirskanen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s