Päijät-Häme ilahdutti taas

Tuskin oli Pori Jazzista selvitty, kun oli aika taas lähteä katsomaan kesän taidenäyttelyitä. Kierrokseni alkoi nyt Päijät-Hämeestä. Orimattilan Villa Roosassa tämän kesän näyttelyn teemana on TOSI | EPÄTOSI, eli teokset heijastavat leikkiä, unta, kuvitelmaa. Mukana on yhteensä 17 taiteilijalta muun muassa maalauksia, veistoksia ja varjotaidetta.

Virtanen_PlanB Villa Roosa 2015

”Plan B”. Ilkka Virtasen veistokset ovat ajatusleikki siitä, millaiseksi elollinen maailma olisi ehkä muodostumassa, jos eläimet ja kasvit eivät olisi lähteneet evoluutiossa kasvamaan erilleen.

Jo Villa Roosan ensimmäinen huone säväytti.  Näyttelyn tuottaja Jari Granholm kertoi, että alakerran salista saatiin avara yhtenäinen tila poistamalla väliseinä. Salin täyttää ihastuttavasti Ilkka Virtasen teos ”Plan B”, joukko luuston ja kasvien muotoja mukailevia puuveistoksia. Kuulemma monet näyttelyvieraat ovat nimenneet tämän työn suosikikseen.

Toiseen kerrokseen kiivetessäni näin jo portaista kaksi kiliä jakkaroilla ja astuessani huoneeseen havaitsin kolmannen keikistelemässä ikkunalaudalla. Lotta Mattilan teoksen nimi ”Ei saa koskea lattiaan” hymyilyttää ja hellyttää. Mattilaa on näytteillä muuallakin: Pyhäniemessä ”Hyvät herrat”, seitsemän paviaania, on sijoitettu hauskasti muiden teosten lomaan, kartanon kuistille ja puutarhaan.

 

Mattila, Villa Roosa 2015

Lotta Mattilan leikkisä teos ”Ei saa koskea lattiaa” tuo mieleen lapsuuden.

 

Olen aina pitänyt Marja Pirilän töistä, joissa yhdistyy kaksi kuvaa: sisätila, jossa on ihminen, ja camera obscuralla sisään heijastuva ulkokuva. Tuntuu kuin teoksen henkilön ajatukset, pelot tai unelmat tulisivat katsojaakin liki tuon ylösalaisin olevan heijasteen kautta.

Marja Pirilän teoksessa Eero ja siivet on käytetty vangitsevasti camera obscura -tekniikkaa.

Marja Pirilän teoksessa Eero ja siivet on käytetty vangitsevasti camera obscura -tekniikkaa.

 

Piharakennuksen Kino Käkelässä esitetyt Päivi Hirsiahon animaatioelokuvat naurattivat ja toivat mieleen muistoja omastakin lapsuudesta, esimerkiksi pienen tytön halun päästää häkissä olevat eläimet vapaiksi. Vapautta symboloi huvittavan (ja muistettavan) teinimäisesti tupakan polttelu ja juoman ryystäminen grillikioskilla.

Villa Roosa on entinen huopatossutehdas, jonka toiminta päättyi 1990-luvun taitteessa. Sen jälkeen siellä järjestettiin pitkään lähinnä tekstiilitaiteen näyttelyitä, sitten taidetta laajemmin, ja tänä vuonna tekstiilit ovat jääneet kokonaan pois. En niitä osannut kaivata, näyttely oli tällaisena teemaltaan yhtenäinen, monipuolinen ja sopivan kokoinen.

Näyttelyn yksi teos, Metaria-ryhmän ”L’esprit de l’escalier”, jäi tosin minulta kokematta, koska tämä todellisuutta ja virtuaalisia elementtejä yhdistävä teos toimii vain iOS- ja Android-laitteilla, ei siis Windows-kännykälläni.

 

Hollolassakin kannattaa pistäytyä

 

Pari Lotta Mattilan "Hyvistä herroista", ottaa kävijät vastaan Pyhäniemen kartanon porstuassa.

Pari Lotta Mattilan ”Hyvistä herroista”, ottaa kävijät vastaan Pyhäniemen kartanon porstuassa.

 

Pyhäniemen kartanossa Hollollassa on tänä kesänä näytteillä supersuosikkini Outi Heiskasen töitä. Heiskanen tunnetaan suomalaisen taidegrafiikan grand old ladyna, mutta mittavan uransa aikana hän on luonut vaikka mitä muutakin, esimerkiksi performansseja ja installaatioita.

Outi Heiskanen, Pyhäniemi 2015

“Läpikuultavaa” on Outi Heiskasen tuore installaatio, jossa hänen herkkiä grafiikkakuviaan on kiinnitetty neljään vanhaan ikkunaan. Pyhäniemessä sitä katsoo ”Marjatta”.

Outi Heiskanen: "Marjatta" (osa)

Outi Heiskanen: ”Marjatta” (osa)

Ehkä Heiskasen ylivertaisuuden takia Pyhäniemen muut taiteilijat tuntuivat hieman laimeilta. Pidin kyllä Ritva Kovalaisen pigmenttivedoksista ja Aino Louhin maalauksista, ja hätkähdin asianmukaisesti kohdatessani yläkerran jättijänikset.

Teoksista jäivät mieleen erityisesti mainitut Lotta Mattilan ”Hyvät herrat” sekä Lasse Ursinin ”Juurijalkaiset”, joka viehätti minua jo viime kesänä Ars Auttoisissa. Piirtelevissä sateenvarjoissa yhdistyy insinööritaito ja sattumanvarainen, absurdi tapa luoda taidetta.

Lasse Ursin, Juurijalkaiset, Pyhäniemi 2015

Lasse Ursinin ”Juurijalkaiset” tekevät taidetta omalla tavallaan. Taustalla sateenvarjojen aiempi taideteos.

Kiitos taas, Villa Roosa ja Pyhäniemi, ensi kesänä tavataan!

 

Vääksystä löytyy taidetta ja herkkuja

Tiina Salmi, Mätäs, Ars Kalmari 2015

Huvilan kirjavat tapetit syövät teosten voimaa. Tiina Salmen ”Mätäs”hehkuisi komeammin yksivärisellä seinällä.

Käväisin myös Asikkalassa, tarkemmin sanottuna Vääksyssä, tutustumassa Ars Kalmariin. Tekstiilitaiteilija Sanna Lappalaisella on riittänyt jo monta vuotta energiaa tehdä taidetta, organisoida näyttely ja pyörittää sitä koko kesä Danielson-Kalmarin huvilalla. Toivottavasti toiminta institutionalisoituu niin, että kesänäyttelyiden perinne jatkuu. Mukana on tänä vuonna 15 taiteilijan töitä.

Sateesta huolimatta kävelimme katselemassa myös vanhaa Vääksyä, jonka Ranskalaisesta kyläkaupasta mukaan tarttui tryffeliöljyä, laventelisaippuaa ja kumisaappaat.

Vanhan Vääksyn Ranskalaisesta kyläkaupasta voi ostaa vaikkapa vaatetta, kosmetiikkaa tai herkkuja.

Vanhan Vääksyn Ranskalaisesta kyläkaupasta voi ostaa vaikkapa vaatetta, kosmetiikkaa tai herkkuja.

 

Danielson-Kalmarin huvilassa Vääksyssä voi tutustua Ars Kalmari -taidenäyttelyyn.

Danielson-Kalmarin huvilassa Vääksyssä voi tutustua Ars Kalmari -taidenäyttelyyn.


Missä kävin
Villa Roosa (Käkelänraitti 4, Orimattila). TOSI | EPÄTOSI -näyttely avoinna 9.8.2015 saakka ti–su klo 11–18.
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Villa-Roosa/303704119292

Pyhäniemen kartanon (Rantatie 708, Hollola) taidenäyttely, avoinna 7.8.2015 saakka ti–su klo 11–17.
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Pyh%C3%A4niemen-kartano/193264757393014?fref=ts

Ars Kalmari, Danielson-Kalmarin huvila, (Kalmarintie 8, Vääksy). Näyttely avoinna 16.8.2015 saakka ti–pe ja su klo 11–17.
Facebook: https://www.facebook.com/ArsKalmari2014

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s