Savokin tarjoaa taide-elämyksiä

Vuohijarvenkeskus_ihanpieni

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on entinen kirkkorakennus.

Kuvataidepainotteinen maakuntamatkailumme jatkui Kymenlaakson kautta Etelä-Savoon. Taidekeskus Salmela osti vuonna 2014 Vuohijärven kirkon ja muutti sen luonto- ja kulttuuritaloksi. Myös Salmelan hallinto siirrettiin Vuohijärvelle.

Nyt näyttelytilassa oli Hannu Hautalan Metsän poika, johon valokuvaaja on itse valinnut yhden luontokuvansa joka vuodelta alkaen korpin kuvasta vuonna 1966. Kauko Kortelaisen luontoaiheiset puu- ja kiviveistokset täydentävät komeita kuvia.

 

Vuohijärven kulttuurikeskuksessa kohtaavat Kortelaisen kalat ja Hautalan linnut.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa kohtaavat Kortelaisen kalat ja Hautalan linnut.

Outoa kyllä luontotalo ei myy lippua, joka kattaisi Salmelan molemmat näyttelyt, vaikka Mäntyharjun tiskillä tällaisen yhteislipun kyllä saattoi ostaa. Salmelassa oli tavan mukaan muutenkin infrastruktuuri kunnossa: liput, teosluettelot, kahvila, lainasateenvarjot. Salmelan runsas oheistoiminta, kuten konsertit, on jäänyt minulta kokematta, mutta arvioista päätellen ihmiset viihtyvät niissäkin.

Salmelansateenvarjot

Salmelan sinivalkoiset lainasateenvarjot ovat tänä kesänä olleet ahkerassa käytössä.

Teoksista monet olisin voinut valita suosikikseni. Klassikoista viehättivät erityisesti edesmenneen Reino Hietasen vanhemmat työt sekä Arvo Siikamäen harmoniset veistosmuodot. Salmelassa on aina hienosti yhdistetty kokeneiden ja nuorten taiteilijoiden teosten esittely.

Tutut kulttuuritätikollegat ovat kehuneet somessa kukin erilaisia Salmelan kesänäyttelyn teoksia, mutta kaikki olemme olleet yhtäläisesti ällistyneitä Helena Vaarin tekstiilimaalausten edessä. Niistä eniten itse pidin piharakennuksen salaperäisistä korennoista, jotka heijastuvat valon ja värillisen lasin avulla seinälle.

Vaarinkorento_pieni

Yksi Helena Vaarin satumaisista korennoista Salmelan piharakennuksessa.

 

Pistäydyimme myös Pohjois-Savossa. Kuopion kaupungin taidemuseon perusnäyttely on viime vuonna muuttanut muotoaan; Taiteilijan matkassa on paljon eloisampi kuin aiempi ripustus. Alakerran laaja Leonardo Da Vilhun eli Risto Vilhusen 70-vuotisjuhlanäyttely yllätti myönteisesti. En ole tuntenut Vilhua taiteilijana juuri lainkaan, ainoastaan hänen eksentrisen maineensa.

VB-valokuvakeskus on Kuopion helmi. Tämän kesän valokuvanäyttely Groovy Kind of Life, joka perustuu Mark Haywardin kokoelmiin, osui keski-ikäisen nostalgiahermoon. Näimme valokuvia 1970-luvun pop- ja rock-musiikin legendoista – vähän kuin alkukesästä Kaapelitehtaalla Bob Gruenin Rockers-näyttelyssä. VB-keskuksen kuvavedoksia olisi voinut ostaakin, mutta ehkä jätän sittenkin Beatles-kuvat sinne nuoruuteen.

VB-valokuvakeskus

VB-keskuksen avoin ovi kutsuu sisään, eikä tämäkään näyttely tuottanut pettymystä

Pihanpuoleisessa kellaritilassa oli viehättävä näyttely Adéle Barsokevitschistä (1857-1944), jota ilman koko valokuvakeskusta ei olisi edes perustettu.


Missä kävin

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, (Näkkimistöntie 1, Vuohijärvi, Kouvola), Hannu Hautalan valokuvia ja Kauko Kortelaisen veistoksia, avoinna 30.8.2015 saakka joka päivä klo 12-18.

Taidekeskus Salmela, (Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju), 9.8.2015 saakka joka päivä klo 11-18.

Kuopion taidemuseo (Kauppakatu 35, Kuopio), LEONARDO DA VILHU – Risto Vilhunen 70 vuotta, 26.9.2015 saakka.

VB-valokuvakeskus, (Kuninkaankatu 12–14, Kuopio) Mark Haywardin kokoelmiin perustuva valokuvanäyttely Groovy Kind of Life, avoinna 31.8.2015 saakka.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s