Mänttä kutsuu kulttuurin ystäviä

Mäntän musiikkijuhlat 5.–9.8.2015 tarjoaa hienoja konsertteja. Toivottavasti kuulijat ehtivät käydä katsomassa myös taidetta. Musiikkijuhlien ohjelmaan on nivottu mukaan myös museoiden ja Kuvataideviikkojen tapahtumia.

Viime vuoteen verrattuna sekä Gösta-museossa, Honkahovissa että Kuvataideviikkojen näyttelyssä Pekilossa teoksia on vähemmän, tai ainakin siltä tuntui. Selvisin näistä kolmesta yhdessä päivässä ilman ähkyä. Ehkä en keskittynyt teoksiin riittävästi, sillä Mäntässä kuten muissakin kesän näyttelyissä oli paljon kirjoitettua tekstiä ja puhetta. Valitettavasti en jaksa perehtyä pitkiin teksteihin visuaalisen taiteen osana.

Myös pimeys tuntui kiehtovan kuvataiteilijoita tänä vuonna. Pekilossa pidin kovasti Meri Linnan teoksesta Retreat. Katsojan – tai pikemminkin kävijän – apuna on kaide, jota seuraamalla pääsee liikkumaan pimeässä, äänettömässä tilassa. Kun kaide päättyy, voi edetä toinen käsi seinällä, toinen kasvojen edessä törmäyksen varalta. Palatessa oli virkistynyt olo, ainakin minulla, joka olen aina pitänyt pimeästä.

Kuvataideviikkojen teemana oli uusi nykyisyys, jota kuvastivat Suomessa toimivien kansainvälisten taiteilijoiden työt. Ne olivat enimmäkseen kovin vakavia, hetkittäin tosikkomaisia ja opettavaisia, eivätkä ne siksi vaikuttaneet minuun niin voimakkaasti kuin aiempien vuosien näyttelyt. Hienoja töitä silti.

SeaofTears_pieni

”Kyynelten meri” (vai oliko se surujen?) on yksi Sasha Huberin vaikuttavista niittiteoksista.

Toisten taidetta -näyttely oli koottu sveitsiläisestä Ammann-kokoelmasta. Instituutioiden ulkopuolella synyneet ITE-teokset pnaivat miettimään taiteen tehtävää ja rajoja.

Sveitsiläisestä ITE-taiteen kokoelmasta koottu ”Toisten taidetta” pani miettimään taiteen tehtävää ja rajoja.

Honkahovin pieni herttainen Kesäretki esittelee Nina ja Fredrik Ahlstedtin maalauksia ja Taru Mäntysen veistoksia.

Taidemuseo Göstan perusnäyttelyjä oli hiukan muokattu, mutta pääosin Gösta Serlachiuksen aikalaisiin ja ystäviin keskittyvä kokonaisuus oli ennallaan. Kartanon ja puiston komeita teoksia katsoo silti mielikseen joka vuosi uudelleen. Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossa oli ripustettu arvolleen sopivasti ihailtavaksi omaan huoneeseensa.

Göstan paviljongissa ja pihalla tutustuin ensimmäistä kertaa kokonaisuutena Antero Toikan töihin, vaikka olen tietysti törmännyt niihin silloin tällöin. Esimerkiksi Lahden ja Helsingin radan ja moottoritien väliin sijoitetun Kasvukäytävä-teoksen kaaret näkyvät sekä junan että auton ikkunasta. Näyttelyssä valkeni Toikan muotokieli kokonaisuutena.

AnteroToikka_pieni

Paviljongin päänäyttelynä on Kaukainen kosketus. Ryhmä valokuvataiteilijoita kuvasi viime syksynä Mänttää kymmenen päivän ajan. Monissa kuvissa ja Brotheruksen videossa leijuu hieman surumielinen tunnelma.

Salin mykistävin työ on kuitenkin paikalle tuotu kokonainen vanha ränsistyvä omakotitalo. Sisällä radio toistaa uutista Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta, keittiössä ukko raivoaa vaimolle, kun ruoka ei ole valmiina (ja pöydän astioilla lojuu kamalia luita), ja yläkerran makuuhuoneessa makaa kuoleva vanhus kirves kädessään. Kauhukuvastoon kuuluvat tietysti myös rikkinäiset lelut ja täytetty korppi.

Ränsistynyt mänttäläistalo oli muutettu kauhukammariksi.

Roger Ballen oli muuttanut ränsistyneen autiotalon kauhujen kammariksi.

Paluumatkalla poikkesimme Orivedellä Purnussa, jonka kesänäyttely on avoinna vielä ensi viikonlopun. Peruskokoelmaan kuuluvia Aimo Tukiaisen töitä oli hauskasti siirrelty piha-alueella uusiin paikkoihin, ja kesänäyttely oli kokonaisuutena jälleen ihastuttava.

EricaNyholm

Erica Nyholmin valokuvien tunnelma osuu jonnekin omiin unohtuneisiin lapsuusmuistoihin.

Pyyntö näyttelyiden järjestäjille: pankaa kotisivulle teosluettelo pdf-muodossa! Näin teosten ja tekijöiden nimet on helppo tarkistaa myös jälkikäteen.

 

Missä kävin

Mäntän kuvataideviikot (Pekilo, Tehtaankatu 21, Mänttä ) 31.8.2015 saakka

Taidemuseo Gösta ja Göstan paviljonki (Joenniementie 47, Mänttä). Paviljongin näyttelyt avoinna 13.9.2015 saakka.

Taidekeskus Honkahovi, näyttely 12.6. – 16.8. (Johtokunnantie 11, Mänttä) Kesäretki. Avoinna 16.8.2015 saakka.

Purnu (Mustasaari 63, Orivesi),  kesänäyttely avoinna 9.8.2015 saakka.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s