Outoa paloa Lahden kaupungissa

Pakkohan se oli käydä katsomassa, Lahtea ja lahtelaisuutta luotaava esitys Outoa paloa eräässä kaupungissa, sen verran on kuitenkin tullut seuratuksi tämän kaupungin kunnallispolitiikan kiemuroita.

Teatteri Vanha Juko on sitten viime näkemän muuttanut korttelin päähän vanhasta paikastaan. Muinaisen elokuvateatterin eteinen on ahdas, ja lämpiöbaarina toimii ravintola Taivaanranta saman kadun varrella. Kahvia ja teetä on sentään tarjolla aulassa, viluisen kävijän onneksi. Myös esityksessä oli lämpöä, ei niin vihaista yhteiskuntakritiikkiä kuin monissa aiemmissa Jukon tuotannoissa.

vanhajuko_rautatiekatu

Jukolaiset ovat kaikki osallistuneet esityksen kirjoittamiseen ja kokoamiseen. Lahtelaisuuden ydintä on kartoitettu muun muassa kysymällä sadalta paikkakuntalaiselta: ”Jos Lahti olisi sää / väri / ruoka jne, se olisi…” Vastaukset ovat tosia kliseitä: puolipilvinen, turkoosi, lihamuki. Jukon uusi johtaja Linda Wallgren on ohjannut sirpaleista hupaisan paketin.

Esityksen idea on hauska: identiteettikriisistä kärsivä kaupunki palkkaa konsulttiterapeutin kartoittamaan ja ratkomaan ongelmia, jotta kaupunki voisi olla kaikille hyvä. Terapiaistunnoissa Lahden uudet ja vanhat maamerkit avautuvat turhautumisistaan ja syyllisyydentunteistaan. Matkakeskus pyytelee anteeksi Kisapuistolta, että vanha linja-autoasema jäi sivuun autioitumaan, ja Toriparkki pystyy patistettuna löytämään jotain myönteistä nykyolostaan: saa olla omassa rauhassa. Mukana esittäytymässä käy iso joukko muitakin tuttuja symboleita, kuten lokit, hyppyrimäet, ravintola Torvi ja kyseenalaista Suomen ennätystä hallussaan pitävä lahtelaisnainen, joka soitti hätäkeskukseen yli 12 000 kertaa vuosina 2002-2003.

Tarinoita ja tunnelmia kerrotaan myös musiikin keinoin. Jukolaiset ovat aina osanneet soittaa ja laulaa, ja Oudon palon kappaleet ovat vallan mainioita. Ne on jopa koottu cd-levyksi, jonka sai ostaa edulliseen viiden euron hintaan kassalta.

Esitykseen oli sisälleytetty myös konsultin perheen joulukohtaus. Se oli kuin eri näytelmästä ja kestikin turhan pitkään. Siitä leikkaamalla esitys olisi saatu napakammaksi, joskaan muuten ei puolentoista tunnin esityksessä aika tullut pitkäksi.

Lahden joulukadun avajaisissa 18.11.2016 myös Aleksanterinkadun uudet liikennejärjestelyt avautuivat. Lahdessa on ehkä Suomen hienoimmat joulukadun valot kettuineen ja lumiukkoineen.

Lahden joulukadun avajaisissa 18.11.2016 myös Aleksanterinkadun uudet liikennejärjestelyt avautuivat. Lahdessa on ehkä Suomen hienoimmat joulukadun valot kettuineen ja lumiukkoineen.

Lopputulema kaupungin kipuilusta on lausunto: jokainen on omanlaisensa, eikä kaupunginkaan kannata yrittää hirveästi olla jotakin muuta, vaan se on ihan hyvä sellaisena kuin on betoneineen, kortteliralleineen ja naakkoineen. Katsojallekin jää hyvä mieli, koska niin kauan kuin me ihmiset ja kaupungit pystymme naureskelemaan omille puutteillemme ja hullutuksillemme, säilytämme todellisuudentajumme ja pystymme toivottavasti myös kehittymään paremmiksi.


Missä kävin:
Outoa paloa eräässä kaupungissa / Teatteri Vanha Juko, Lahti 18.11.2016

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s