Ihanan Hectorin ikävä biisi

Palkkasoturi iski varhaisteinin tietoisuuteen kuin leikkuuveitsi sormeen. Hiukan vanhemman serkkutytön suosittelema kirja oli kylvänyt mieleeni buddhalaisen väkivallattomuuden ideologian siemenet. Hectorin hieno suomennos Buffy Sainte-Marien kappaleesta osoitti sormellaan juuri minua ja perhettäni: ”vaan ei käskyjään hän kaukaa enää saa. Hän saa ne sinulta ja minulta…oi veljet huomatkaa: näin ei saada sotaa koskaan loppumaan”. Serkusta tuli heti vankkumaton Hector-fani, jonka mielestä suunnilleen joka toinen koko tuotannon kappaleista on ”yksi Hectorin parhaista biiseistä”.
hector_konserttilogo_pieniHector aloitti 50-vuotisjuhlakiertuekonserttinsa Palkkasoturilla nostaen kyynelet minun ja monen muun entisen teinin silmiin. Konsertin pasifistisen kaaren päätti yhteislauluna vedetty – tuoreen nobelistin Bob Dylanin – ikivihreä Blowing in the Wind. Herkistyneinä ja valoisin mielin lähdimme pimeään marraskuun iltaan.

Kuten aina ennenkin, Hectorilla oli mukanaan erinomainen bändi, joka osallistui myös lauluosuuksiin. Jazz-laulajana tunnettu Aili Ikonen soitti viulua ja lauloi yksin ja sitten Hectorin kanssa duettona ”Jos sä tahdot niin”. Hectorin kappaleista tätä ainoaa olen inhonnut sen ilmestymisestä saakka eli lähes 30 vuotta.

Rakkaus on maailman kantava voima, kuten kertosäkessä todetaankin: ”Mutta ilman rakkautta hukun öihin sekaviin, ja ilman rakkautta – no niin; ilman rakkautta olemme puolitiessä helvettiin”. Muu osa kappaleesta onkin sitten läheisriippuvuuden ylistystä.

Rakastaminen on vapautta, ja rakastetun ihmisen ilahduttaminen tuottaa myös itsellemme suurta iloa. Sen sijaan oman ihmisarvonsa unohtaminen toisen miellyttämiseksi on traagista. ”Jos sä tahdot, otan sinun uskontosi, on mulle valheesikin tosi, ja muutan kirjoille Andorraan, jos vielä siellä sut nähdä saan”. Tällaiset sanat nostavat mieleeni kuvia henkisestä väkivallasta, alistamisesta ja alistumisesta. Kappaleen melodia ja esitystapa viestittävät kuitenkin, että kultaansa ikävöivä tekstin minä-kertoja uskoo riippuvuutensa olevan aitoa rakkautta. Osoittaako inhokkibiisini kestosuosio, että liian moni takertuu huonoon suhteeseen ja omaan kuviteltuun rakkaudentunteeseensa?

Yksi epäonnistuminen ei onneksi vähennä kymmenien, ehkä satojen, upeiden biisien koskettavuutta.

hector_konserttikumarrus_pieni


Missä kävin
Hectorin 50-vuotisjuhlakiertue 1966 – 2016 ”Muisti”, 19.11.2016 Lahti Halli. Kiertue päättyy 10.12.2016 Helsingin Hartwall Areenan konserttiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s