MusiikkiVirtaa taidemuseossa

Taas piti tehdä kulttuurimatka Tampereelle. Sara Hildénin taidemuseossa avautui 11.2.2017 Jarmo Mäkilän retrospektiivinen näyttely, joka yksin ei ehkä meikäläistä olisi saanut reissuun, mutta ensimmäisen näyttelypäivän lopussa tarjottiin Virta-yhtyeen konsertti. Omalaatuinen musiikki täydensi omalaatuisen näyttelyn tunnelmaa.

Taiteilija Jarmo Mäkilä (vas.) järjesteli Hylätyt-teostaan Sara Hildénin museon henkilökunnan kanssa edellisen näyttelyn päättyessä 19.1.2017.

Taiteilija Jarmo Mäkilä (vas.) järjesteli Hylätyt-teostaan Sara Hildénin museon henkilökunnan kanssa edellisen näyttelyn päättyessä 19.1.2017.

Mäkilää on luonnehdittu jopa Suomen merkittävimmäksi postmodernistitaiteilijaksi. En ole koskaan oikein saanut kiinni siitä, mitä ”postmoderni” tarkoittaa, paitsi että siihen voi sisältyä melkein mitä vain. Ja Sara Hildénillä totisesti nähdään erilaisia teoksia,  kaikki taidokkaita ja vaikuttavia.

jmakila_hirveksimuuttunutpoikaEnnen visiittiä kuulin Mäkilän kertovan radiossa (yle, Kultakuume 10.2.2017), että häntä edelleen innostaa öljyvärimaalaus, jota hän on aina tehnyt, mutta myös perinteinen veistos. Kävijä kohtaakin heti museoon tullessaan lähes 70 teippailtua pahvilaatikkoa, joista katsoo apean näköisiä lapsia. ”Hylätyt” -teoksesta puhuessaan taiteilija nostaa esiin aikamme kansainvaellukset ja lasten siirtelemisen paikasta toiseen. Teoksesta tuntuukin huokuvan Mäkilän mainitsema juurettomuus ja hylätyksi tulemisen pelko.

Maalauksissa apeita pikkupoikia on lisää. He istuvat tukahduttavassa luokkahuoneessa, kun ulkona värähtelee raikas kesäpäivä. He pelailevat ahdistuneesti suuressa jumppasalissa, jonne tulee valoa korkealle katonrajaan rakennetuista ikkunoista. He leikkivät metsässä kalmanhajuisia rituaalileikkejään.

Pikkuruisia poikia näkyy myös miesmaalauksissa. He ovat lähes huomaamattomina jossain nurkassa, kuin kuvastaen aikuisen sisälle jäänyttä lasta ja lapsen surua, joka läpäisee myös miehen elämän.

Radiohaastattelussa Mäkilä sanoikin, että hänen kuvansa eivät esitä sitä, mitä ne näyttävät olevan, vaan kuvien takana on se todellisuus, jonka ihminen hahmottaa. Maailman muuttuminen, esimerkiksi sosiaalisen median tulo osaksi elämää, muuttaa myös käsitystämme todellisuudesta.

”Ihmettelen, miten olen niitä saanut aikaiseksi”, sanoi Mäkilä radiohaastattelussa omista punkkarikauden teoksistaan.

”Ihmettelen, miten olen niitä saanut aikaiseksi”, sanoi Mäkilä radiohaastattelussa omista punkkarikauden teoksistaan.

Kellon lähetessä iltakuutta museon soljui nuorta väkeä. He saapuivat Virta-yhtyeen audiovisuaalisen konserttiin, mutta toivottavasti moni ehti edes vilkaista myös Mäkilän töitä. Musiikki jatkoi luontevasti näyttelyä, eli sekin ilmensi – ainakin minun – sisäistä todellisuutta. Konsertin kiihkeästi kiitävät kuvat vaihtuivat välillä seesteisiin, kirkkaisiin väripintoihin, ja Antti Hevosmaan trumpetti piirteli unenomaisia sävelviivoja ilmaan.

Musiikkia on vaikea luonnehtia. Trio yhdistelee elektronisen musiikin äänimaailmoja jazziin. Kappaleet ovat yhtäaikaa sekä pakahduttavan tunteellisia ja melodisia että viileitä ja etäisiä. Pidin niistä heti, kun kuulin Virtaa ensimmäistä kertaa, luultavasti jossain radio-ohjelmassa.virtaband_20170211
Mäkilän näyttelyä on ansiokkaasti arvioitu monissa lehdissä, ja Virtaa ja sen tuoretta Hurmos-levyä ovat niinikään käsitelleet monet musiikkijulkaisut ja blogistit, muun muassa Jazz-possu.

Minulla ei ole kirjoituksiin muuta lisättävää kuin: käykää katsomassa Mäkilän näyttely, kuunnelkaa Virtaa! Yhtyeen audiovisuaalisen kiertueen päätöskonsertti järjestetään Tavastialla 23.2.2017.

Missä kävin

Sara Hildénin taidemuseo (Särkänniemi, Tampere), Jarmo Mäkilän retrospektiivinen näyttely ja Virta-yhtyeen konsertti 11.2.2017. Jarmo Mäkilän maalauksia ja installatioita 28.5.2017 saakka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s