Nilsiässä tehdään komeaa teatteria

Seitsemän Lumikkia. Liisamaija Laaksosen 30 vuoden takainen näytelmä naistentautien osastolta pätee tänä päivänä edelleen.

Nilsiän Mantulla puolet katsojista oli keski-ikäisiä naisia, joiden on helppo samastua näytelmän tilanteisiin. Jollakin ollut myoomia tai endometrioosi, toisella ehkä munasarjasyöpä. Useimmilla on takana  raskauksia, keskenmenoja, iloa lasten kasvamisesta, monella myös lohduttomuutta lasten tai puolison menettämisestä tai lapsettomuudesta. Yleisön toinen puoli, miehet, pääsee näytelmän kautta kurkistamaan naisen elämän niihin puoliin, joita he eivät arjessa kohtaa.

Antti Heikkinen 24.2.2017 Mantulla

Antti Heikkinen on viime vuosina tullut tunnetuksi kirjailijana, mutta hänellä on pitkä historia NIlsiän Harrastajateatterissa.

Mutta hienoinkaan teksti ei elä näyttämöllä ilman sisäistettyä tulkintaa. Kirjailija ja teatterimies Antti Heikkinen on yhdessä Pekka Räsäsen kanssa ohjannut Lumikit Nilsiän Harrastajateatteriin, joka on ennenkin yltänyt mainioihin esityksiin. Naiset puhuvat Laaksosen tekstiä luontevasti kukin tavallaan. Mieleen jäi erityisesti suulas Maire Birgitta Jortikka, joka suoltaa Hanna Liiran esittämänä leveää Pohjois-Savon murretta loputtomana virtana.

Keskeistä näyttämöllä ei kuitenkaan ole puhetapa vaan naisen elämä. Meillä kaikilla on mielen ja kehon kipukohtia, salaisuuksia, joita voidaan yllättäen raottaa ventovieraille sisarellisissa kohtaamissa. Sairaalan potilashuoneessa naiset puhuvat myös seksistä nuorena ja nyt, rakastumisen mahdollisuudesta myös keski-ikäisenä. Juuri kyky jakaa asioita (jota some-jakaminen täydentää), kyky saada ja antaa myötätuntoa kantaa naisia yli vaikeiden aikojen.

Sairaalarakennuksen sisälle astuessaan ihminen siirtyy toiseen maailmaan, jossa tavanomaiset lainalaisuudet tuntuvat katoavan. Potilaan päivää rytmittävät ruokailut, WC-käynnit ja peseytyminen. Viikon rytmiä rikkovat tutkimukset ja toimenpiteet. Vaihtelua tuovat myös uudet potilastoverit ja vierailijat. Sairaalassa on omat hajunsa, äänensä ja värinsä tai oikeastaan värien puute. Lisäksi kuolema on läsnä väkevämmin kuin arkielämässä. Myös vierailija imaistaan tähän toiseen, ehkä pelottavaan ulottuvuuteen.

Lavastukseksi riittivät sairaalasängyt, ja pari verhoa..

Lavastukseksi riittivät sairaalasängyt, ja pari verhoa..

Jokainen sairaalassa öitä viettänyt ymmärtää, miksi yön äänet ahdistavat nuorta Siskoa, jota Iida Pirskanen tulkitsee koskettavasti. Häneltä on kasvainten takia poistettu ”kaikki”, siis ainakin kohtu. Runsaslapsista perhe-elämää toivonut poikaystävä on purkanut kihlauksen. Jossakin nuorisoelokuvassa aikoinaan todettiin, että erona aikuisen ja nuoren pettymyksen ja ahdistuksen tunteissa on vain se, että aikuinen tietää niiden jossain vaiheessa helpottavan. Osaston vanhemmat naiset suhtautuvatkin Siskon aggressiivisuuteen ymmärtävästi.

Kun näyttämöllä on useita henkilöitä, ohjaajan on keksittävä mielekästä tekemistä myös keskipisteen ulkopuolelle jääville. Lumikeissa on onnistuttu luomaan hienoja yksityiskohtia. Sellaisia kuin Mairen äidillinen ele, kun hän oikaisee Siskon huppua kuin ohimennen, ja äitinsä vastikään menettäneen Siskon hyväksyntä tälle kosketukselle.

Elämän ihme liikuttaa myös aina. Sairaanhoitajan pyöreä vatsa houkuttaa silittämään, kuuntelemaan tulevaa vauvaa, ja se herättää Lumikeissa uskoa elämään. Myös viittäkymppiä käyvän Saimin yllätysraskaus ja pelko sen päättymisestä huonosti hellyttää heitä. Kaiken tämän nilsiäläiset naisnäyttelijät tulkitsevat vangitsevasti.

lumikit_kiitokset_nilsia_20170224

”Rautaisia akkoja”, totesi toinen ohjaajista, Antti Heikkinen noustessaan kollegansa Pekka Räsäsen kanssa näyttelijöiden viereen kumartamaan yleisölle. Olen samaa mieltä, täyttä terästä. Varatkaahan lippunne: viimeinen esitys on 26.3.2017.

Missä kävin

Lumikit – Kohtauksia naisen elämästä (Liisamaija Laaksonen), Nilsiän Harrastajateatteri Mantulla 24.2.2017. Ohjaus Antti Heikkinen ja Pekka Räsänen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s