Katoavaisuuden tunnelmia Taarastissa (Kesänäyttelyt 2017/II)

Nastolassa, nykyisin siis itäisessä Lahdessa, sijaitseva Taarasti oli minulle uusi tuttavuus, mutta palaan varmasti, sillä pidin sekä miljööstä että Berliini – Nastola -näyttelystä kovasti. Näyttely ei tunnu liian suurelta, joten teoksia jaksaa tutkailla rauhassa, tarkasti.

Useissa töissä korostuu elämän hauraus ja kaiken katoavaisuus; esimerkiksi Paula Doepfner yhdistää särkyvää lasia ja hentoja prässättyjä kukkia. Pidin erityisesti japanilaisen Leiko Ikemuran pehmeistä valokuvista, joissa maljakon kukat ovat juuri alkaneet lakastua. Myös Ikemuran keramiikkatyöt huokuvat suloista alakuloa.

Kirsi Mikkolan energiset maalaukset puolestaan tuntuvat imaisevan katsojan sisäänsä. Tarkempi tutustuminen teoksiin kertoo, että taiteilija maalaa akryyliväreillä papereita, leikkaa ne suikaleiksi ja sommittelee silpuista (abstraktin) kuvan.

Näyttelyn yhdeksää taiteilijaa yhdistää se, että he työskentelevät tätä nykyä Berliinissä, missä jo vuosikymmeniä ovat kohdanneet erilaiset luovan työn tekijät kaikkialta maailmasta. Kaupunki on edelleen yksi nykytaiteen keskuksista.

Taarasti puolestaan on maaseudun sydämessä Nastolassa. Keitä näyttelyn kävijät mahtavat olla, tulevatko he suurista kaupungeista ja poikkeavat lomamatkallaan näyttelyssä? Vai hurauttavatko lähiseudun asukkaat pihaan joutopäivänsä ratoksi? Vuonna 1990 aloittanut taidekeskus tunnetaan tosin myös vuosittaisesta NRF-rautalankafestivaalistaan, ja Taarastissa on järjestetty näyttelyiden lisäksi konsertteja, kesäteatteriesityksiä ja hääjuhlia. Tänä vuonna myös Etelä-Suomen Sanomien Aukusti-palkinto luovutettiin Taarastille.

Taidehallin lisäksi Taarastin puistoon on koottu HÄH-veistospolku, jonka varrella nähdään kymmenen taiteilijan teokset. Niiden käsitetaiteelliset ideat ja muodot eivät itselleni oikein avautuneet lukuun ottamatta Inka Niemisen Cumulusta, jota aluksi ei tahdo edes hoksata koivusta.

Missä kävin

Taidekeskus Taarasti, Taarastintie 6, Nastola (Lahti), avoinna 13.8.2017 saakka. Instagramista löytyy hienoja kuvia näyttelystä tunnisteilla #taarastinkesanäyttely , #taarasti

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s